Czy piwo w puszce smakuje metalem?

Czy piwo w puszce smakuje metalem?

Czy pamiętacie, że w latach 80-tych kolekcja puszek po piwie była ozdobą każdego, co bogatszego domu? Zupełnie jakby ta pełna kolorów, wysoko położona półka (zawsze były wysoko) stanowiła oznakę statusu. W końcu miewali je głównie ci, którzy jeździli do Rajchu. W Polsce nie było. A potem się pojawiły. Jednak szybko stały się symbolem gorszego i tańszego piwa. W dodatku trącącego metalem. Czy słusznie?

Rzeczywiście, piwo w puszce trąci metalem. Jednak wystarczy je przelać kulturalnie do szkła, aby nie różniło się absolutnie niczym od tego samego piwa w butelce. Czujemy metal pijąc piwo z puszki, ponieważ podtykamy ją pod sam nos, a węch i smak są ze sobą związane. Tak na logikę – przecież aluminium nie rozpuszcza się w piwie. Zresztą tak naprawdę, to nawet nie ma z nim kontaktu, ponieważ puszki (wszystkie – od napojów gazowanych, konserw czy fasoli) są od wewnątrz pokryte specjalnym lakierem, który jest bardziej przyjazny dla żywności, niż metal. Chroni też metal przed korodowaniem. Bo trzeba to sobie powiedzieć jasno – aluminiowa puszka z piwem, bez lakieru, zwyczajnie zaczęłaby korodować i przeciekać.

Puszka posiada szereg zalet i wad, jednak z pewnością metaliczny posmak jest cechą najmniej istotną i najłatwiejszą do wyeliminowania. Dużą ciekawszą kwestią jest fakt, że puszka – w odróżnieniu od butelki – nie przepuszcza światła słonecznego, co działa korzystniej dla piwa. Jest jednak bardziej podatna na zmiany temperatur, niż szkło, dlatego nie należy takiej puszki zanadto eksponować na ciepło.

Jeżeli jesteście fanami portera bałtyckiego, z pewnością znacie puszkowanego Portera Łódzkiego, który uchodzi za piwo przynajmniej porządne. A przez wzgląd na opakowanie, zdatne do leżakowania (portery warto poleżakować rok czy dwa, aby nabrały ogłady). Taki sam porter bałtycki w butelce również może leżakować, ale już przy kapslu może pojawić się korozja powodująca (uwaga) metaliczny posmak piwa! Dlatego na dłuższe leżakowanie zaleca się zabezpieczenie kapsla od zewnątrz lakiem lub woskiem, by ograniczyć dostęp zabójczego tlenu.

Trzymajcie się z dala od rdzy! 🙂

fot. Edsel Little, flickr.com, CC BY-SA 2.0

2 Udostępnień