Chrom - naprawdę go polubicie!

Chrom – naprawdę go polubicie!

Wiele jest metali, które można lubić, ale chrom jest szczególnie sympatyczny! A to przez jego właściwości antykorozyjne, dzięki którym przez lata zabezpieczań powierzchnie aut, motocykli czy broni. Ale ma też niebagatelne znaczenie dla organizmu człowieka.

Jak już wspomniałem, ten sympatyczny metal chroni przed utlenianiem. A konkretnie reaguje z tlenem ulegając pasywacji. Na jego powierzchni powstaje cienka powłoka ochronna, zapobiegająca dalszemu reagowaniu. Wystarczy pokryć jakiś stalowy element chromem, aby był on piękny, błyszczący i w dodatku odporny na korodowanie! Jak skończyłaby motoryzacja gdyby nie chrom? Prawdopodobnie źle. Kto wie, być może korozja obniżająca znacząco trwałość blach spowodowałaby, że do produkcji samochodów używano by w większym stopniu innych materiałów – drewna, gumy, plastiku czy skór. Mówicie, że stal nierdzewna? A niby skąd się bierze nierdzewność stali nierdzewnej?

Można także śmiało zaryzykować stwierdzenie, że bez chromu nie byłoby motocykli Harley Davidson. To w końcu gigantyczna ilość chromu na dwóch kółkach. Jeżeli miałbym wymienić najbardziej charakterystyczną cechę, z jaką kojarzą mi się motocykle Harley Davidson, to byłyby to właśnie liczne chromowane elementy, które przykuwają swym blaskiem wzrok i nie pozwalają mu odejść…

Chrom dla człowieka również jest niezwykle ważny. Jest mikroelementem NIEZBĘDNYM do życia. Ułatwia przenikanie glukozy z krwi do komórek oraz zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Zmniejsza ryzyko zawału serca oraz miażdżycy, poprzez redukcję złego cholesterolu i podnoszenie poziomu dobrego. Jest o tyle istotny, że niedobór tego pierwiastka może prowadzić do rozwoju cukrzycy, miażdżycy oraz problemów z układem krążenia. Jednakowoż chrom na VI stopniu utlenienia jest już szkodliwy.

Chrom w dobrej postaci znajdziemy w drożdżach piekarskich, kolbach kukurydzy, wołowinie, jabłkach, kaszach czy w chlebie gruboziarnistym. Dlatego warto te produkty spożywać. Szczególnie jabłka.

fot. Noella, pixabay.com, CC0

 

2 Udostępnień